Volgens archeologen was er al eeuwen voor de komst van de Romeinen wijnproductie in de buurt van het Grésigne bos.
De Romeinse kolonisten bouwden in de 1ste eeuw voor Christus de wijngaarden verder uit en introduceerden de bijhorende wijnhandel.

Vanaf 972, vanuit de abdij Saint Michel in Gaillac, verbouwden de Benedictijner monniken in de ruime omgeving druiven en verbeterden stelselmatig de wijn.
Als meststof werd uitsluitend nog duivenmest gebruikt, vandaar de vele

pigeonniers

in het landschap.
Vanaf de 14e eeuw brandde men, als een soort keurmerk, de haan van Gaillac's stadswapen op de vaten. Hierdoor was de wijn lange tijd bekend als de "Vins du Coq".

blog La Bouygue middeleeuwse dorpjes rond Grésigne Tarn
Gaillac AOC wijngebied Tarn Occitanie
Gaillac AOC Tarn
Gaillac wijnstreek bij La BouygueGaillac wijnstreek bij La Bouygue
AOC Gaillac méthode gaillacoise of méthode ancestrale
De marketing boys van de Champagne doen ons graag geloven dat Dom Pérignon de “wijn met bubbels” heeft uitgevonden. Al heeft de benedictijner monnik wel zijn eigen methode ontwikkeld, sprankelende wijn bestond al enkele eeuwen daarvoor.

Lang voor wat we nu kennen als de “Méthode Champenoise” werd sprankelende wijn gemaakt volgens de “Méthode Ancestrale”.

De “

Méthode Ancestrale

”, ook bekend onder de naam “

Méthode Gaillacoise

”, start met een gewone witte wijn.
Nog voor de fermentatie volledig rond is, wordt de wijn al gebotteld en afgesloten. Hiervoor wordt een dikke kurk voor slechts 2/3 in de fles gestopt.
 
OMGEVING
REISINFO
BLOG | OVERZICHT
eBOOKS
TE DOEN
GÎTE LA BOUYGUE
SITE MAP
Copyright © 2019 by Roger Gesquiere | All Rights reserved
Labouygue on Facebook
LA BOUYGUE | HOME
TERUG  NAAR  BLOG  |  OVERZICHT
WANDELROUTES

De Tarn, eeuwenlang de belangrijkste transportader in de streek, mondt in Moissac uit in de Garonne. Zo kwam de Gaillac wijn in Bordeaux en werd eeuwenlang gebruikt om het alcoholgehalte van de Bordeaux wijnen op te peppen.

Het milde microklimaat in Gaillac wordt beïnvloedt door de zachte Atlantische en de warme Mediterrane stromingen en de droge hete "vent d'autan". De warme dagen in september, afgewisseld met frisse nachten, zorgen voor overrijpe druiven met een hoog suikergehalte. Hiermee wordt buitengewone, gevarieerde en lekkere wijn geproduceerd die ten onrechte alleen lokaal wereldberoemd is.

De huidige wijngaarden van Gaillac behoren tot de oudste van Frankrijk. Enkele oude druivenrassen zoals Mauzac, Duras, Len de l'El en Braucol worden uitsluitend hier geteeld.
Op een totale oppervlakte van 2500 hectare, gespreid over 73 dorpen, produceren een 100-tal onafhankelijke wijnboeren en 3 coöperatieven jaarlijks 165000 hectoliter AOC Gaillac wijn.

De AOC Gaillac wordt onderverdeeld in drie terroirs
- De linkeroever van de Tarn: de kleigrond, vermengd met grint en sedimenten aangevoerd door de Tarn, zorgt voor stevige rode en ook zoete witte Gaillac
-De rechteroever van de Tarn:
de omgeving van Labastide de Levis: een iets hoger gelegen gebied met een kalkrijke bodem | de omgeving van Cahuzac: de Vère vallei met de vele bomen is iets koeler | de hellingen van Gaillac (kleigrond met een hoog kalkgehalte) krijgen de meeste zon
- Kalkplateau van Cordes, hoger gelegen en twee weken later geoogst dan in de rest van de streek

Alle wijnboeren hebben een breed scala aan wijnen en zoveel diversiteit vormt vermoedelijk het grootste marketingprobleem van de AOC Gaillac.
Bij praktisch iedere wijnboer kan men het ganse gamma "Appelation d'Origine Contrôlée" wijnen proeven:

- AOC Gaillac

Blanc Sec

: droge witte wijn, fris en fruitig, lekker bij vis of zomaar op een terrasje
- AOC Gaillac

Blanc Perlée

: zomerse parelende aperitiefwijn met een frisse toets
- AOC Gaillac

Blanc Sec Fût

: een aromatische witte, droge wijn gerijpt op eiken vaten
- AOC Gaillac

Rouge

en

Rouge Fût

: rode wijn die in niets, behalve de prijs, moet onderdoen voor de buren in de Bordeaux streek | vooral op basis van Braucol en Duras, met een specifieke diepe kleur, krachtige neus, rood fruit met een kruidige toets, al dan niet gerijpt in eiken vaten
- AOC Gaillac

Rouge Primeur

: de primeurwijn is beschikbaar vanaf de 3de donderdag van november, vooral een reden om uitgebreid te feesten
- AOC Gaillac

Blanc Doux

: de zoete witte wijn is het meest gerenommeerd omwille van de typische aroma's en past zowel bij het aperitief, foie gras, dessert of geurige kaas
- AOC Gaillac

Vendages Tardives

: zoete witte wijn van met de hand geselecteerde overrijpe druiven
- AOC Gaillac

Rosé

: rosé wijn, vol en helder van kleur, uitstekend bij salades in de zomer
- AOC Gaillac

Méthode Ancestrale Brut

&

Demi-Sec

: sprankelende wijn volgens de méthode Gaillaçoise, fijne bubbels met elegante aroma's, van droog tot zoet

Op vijf kilometer van La Bouygue, aan de rand van het Grésigne bos, ligt het poëtische dorpje Campagnac. Met twee uitstekende wijnboeren begint voor ons hier de AOC Gaillac wijnstreek in het Toscane van Frankrijk.

Bij alle wijnboeren kan men probleemloos aankloppen en wijn degusteren. Grote domeinen hebben hiervoor personeel en een mooi ingerichte wijnkelder. De kleine wijnboer verzorgt zijn marketing zelf. Desnoods in een hoek van een oude kelder laat hij je met passie proeven van het resultaat van zijn arbeid en vakmanschap.

La Bouygue is een uitstekende uitvalsbasis om de Gaillac wijnregio te ontdekken.
Indien gewenst staat gastheer Roger je wel met raad en daad bij.

Door de natuurlijke suiker in de druiven gaat de gisting spontaan verder. De suikers worden omgezet in alcohol en koolzuurgas. Zo ontstaat een sprankelende wijn.

De “muselet”, het metalen kapje met ijzerdraad zorgt ervoor dat de stop er niet afschiet en de druk in de fles blijft. Alleen het uitstekende deel van de stop kan nog uitzetten en zo ontstaat de typische paddenstoelvorm.

De fles wordt tijdens het ganse proces niet meer geopend.
De fermentatie wordt uiteindelijk gestopt door de flessen te koelen.
Door de natuurlijke suiker in de druiven gaat de gisting spontaan verder. De suikers worden omgezet in alcohol en koolzuurgas. Zo ontstaat een sprankelende wijn.

De “muselet”, het metalen kapje met ijzerdraad zorgt ervoor dat de stop er niet afschiet en de druk in de fles blijft. Alleen het uitstekende deel van de stop kan nog uitzetten en zo ontstaat de typische paddenstoelvorm.

De fles wordt tijdens het ganse proces niet meer geopend.
De fermentatie wordt uiteindelijk gestopt door de flessen te koelen.
De sprankelende wijn geproduceerd volgens de “Méthode Gaillacoise” is een volledig natuurlijk product met een alcoholgehalte van 7 tot 8°. Uitsluitend de kwaliteit van de druiven bepaalt het eindresultaat. Door de wisselende weersomstandigheden en oogsttijd verschilt de smaak van jaar tot jaar.

De mauzac druif, die uitsluitend in zuidwest Frankrijk wordt geteeld, vormt de basis van de sprankelende wijn van de AOC Gaillac. Hoe later de druiven worden geplukt, hoe hoger het natuurlijke suikergehalte. Minimum 153 gram per liter most (onvergist druivensap) voor de “brut” en 178 gram voor de iets zoetere “demi-sec”.

Ook andere bekende sprankelende wijnen zoals de

Clairette de Die

en de

Blanquette de Limoux "méthode ancestrale"

worden volgens dezelfde methode geproduceerd.

Champagne

is een volledig ander verhaal.

Dom Pérignon introduceerde het vrij ingewikkeld vinificatieproces van de

“Méthode Traditionnelle

”. Dom Pérignon was geen wijnboer, maar keldermeester.

De naam “

Méthode Champenoise

” werd na een lange juridische strijd een exclusiviteit van de Champagne regio.
De productie van alle Crémants en Cava’s volgens de “Méthode Traditionnelle” is echter volledig identiek.

Champagne start met een assemblage van verschillende soorten witte wijn, ook van voorgaande jaren. Aan deze samenstelling (cuvée) wordt een mengsel van wijn, suiker en gist (liqueur de tirage) toegevoegd. Dit product wordt gebotteld en afgesloten met een kroonkurk.
Gedurende 15 maand ontstaat door trage gisting in de fles alcohol en koolzuurgas.
Om de droesem (bezinksel) te kunnen verwijderen werden de flessen vroeger in “pupitres” geplaatst met de hals iets naar beneden en manueel gedraaid tot de fles verticaal stond. Het volledige” remuage” proces gebeurt nu niet meer met de hand maar met gyropalettes, computergestuurde machines die volautomatisch 504 flessen ineens aankunnen.

Wanneer de droesem tegen de kroonkurk drukt, wordt het bovenste deel van de hals van de fles -20°C gekoeld.
Zodra men de kroonkurk verwijdert, schiet door de hoge druk de ijsprop van wijn en bezinksel uit de fles.
De fles kan nu opnieuw worden bijgevuld met een mengsel van bijvoorbeeld oude champagnewijn, rietsuiker of cognac. Deze “liqueur d’expédition” bepaalt of de champagne droog of zoet wordt.
Hierna wordt de fles definitief afgesloten met een nieuw kurk en ditmaal met een “muselet”, het bekende metalen kapje met ijzerdraad.
De tweede gisting op fles kan nu starten. Het alcoholgehalte zal uiteindelijk 10 tot 12° bedragen.

Bij de “Méthode Champenoise” of “Tradtionnelle” speelt het wijnjaar of zelfs de wijngaard geen rol.
Uiteraard moet men starten met de assemblage van goede wijn, maar uiteindelijk bepaalt de wijnmaker de finale smaak van het eindproduct.
Grote champagnehuizen ontlenen hun roem aan het onveranderlijke karakter van hun wijn. Elk huis heeft hiervoor zijn eigen mengwijn, suikers en gecultiveerde gisten.
Champagne is samengesteld uit drie druivenrassen: de Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay.
Het eerste rijpingsproces (mise sur lattes) duurt minimaal 15 maanden.

Bij de 7 erkende Franse en de Luxemburgse crémants worden uiteraard lokale druivenrassen gebruikt en duurt het rijpingsproces wettelijk minimum 9 maanden.
Dat is het enige verschil met champagne. Al de rest is pure marketing.
Ook de Spaanse Cava wordt sinds 1872 volgens dezelfde “Método Traditional” geproduceerd.
De “

Méthode Charmat

” is nog een andere manier om bubbelwijn te maken. Hierbij ontstaan de bubbels niet in de fles maar door een tweede gisting onder hoge druk in roestvrij stalen tanks.
De gisting verloopt bij deze methode veel sneller. De bubbeltjes zijn minder verfijnd en verdwijnen vlugger.
De Italiaanse klassieker Prosecco, op basis van de Glera druif, wordt volgens de “Méthode Charmat” geproduceerd.
Door de snelle productiemethode ligt Prosecco al enkele maanden na de druivenoogst in de winkelrekken.
Prosecco bewaart niet.
Ook de Duitse Sekt, op basis van Riesling gemengd met ander lokale druivensoorten, wordt volgens de “Méthode Charmat” gemaakt.

En wat hebben we vandaag geleerd?Alleen volgens de “

Méthode Ancestrale

” en de “

Méthode Traditionnelle

” wordt volwaardige sprankelende wijn geproduceerd.
- Als iemand zegt: dit is Prosecco, champagne uit Italië, dan klopt dit niet
- Als iemand zegt: dit is Cava, champagne uit Spanje of crémant, champagne uit Bourgondië, dan is dat juridisch niet juist, maar het klopt wel

De “Méthode Traditionnelle” en de “Méthode Champenoise" zijn gelijk.
In hoofdzaak de trukendoos tijdens het vinificatieproces in de wijnkelder zorgt voor de kwaliteit van het eindproduct.
Slechts een beperkt aantal mensen proeft het verschil tussen een dure champagne en sprankelende wijn geproduceerd volgens de “Méthode Traditionnelle”.
Maar in de champagne streek zijn ze meesters in marketing en het genereren van emoties rond het exclusieve karakter van hun luxeproduct.

Met de “

Méthode Ancestrale

” of “

Méthode Gaillacoise

” bekomt men feestelijke bubbels zonder trukendoos.
Het druivenras, de vakkennis van de wijnboer en de weersomstandigheden maken het verschil en zorgen ieder jaar opnieuw voor een nieuwe toets.
Het eigen druivenras Mauzac en de natuurlijke gistingsmethode volgens de “Méthode Gaillacoise” zorgen ervoor dat de bubbelwijn van de AOC Gaillac een uniek natuurproduct is.
In La Bouygue verrasten we al veel gasten met de feestelijk sprankelende smaak van de Gaillac bubbels.
En dan hadden we het nog niet eens over de prijs…
blog La Bouygue middeleeuwse dorpjes rond Grésigne Tarn
Gaillac AOP wijngebied Tarn Occitanie
Gaillac AOC Tarn
 
AOC Gaillac méthode gaillacoise of méthode ancestrale
Gîtes La Bouygue omgevingGîtes La Bouygue omgeving
Gîte La Bouygue kindvriendelijke vakantiewoningGîte La Bouygue kindvriendelijke vakantiewoning
Blog La Bouygue middeleeuwse dorpen & steden natuur weetjesBlog La Bouygue middeleeuwse dorpen & steden natuur weetjes
wandelroutes rond La Bouyguewandelroutes rond La Bouygue
blog La Bouygue middeleeuwse dorpjes rond Grésigne Tarn
Gaillac AOP wijngebied Tarn Occitanie
Gaillac AOC Tarn
 
AOC Gaillac méthode gaillacoise of méthode ancestrale
OMGEVING
GÎTE LA BOUYGUE
WANDELROUTES
TERUG  NAAR  BLOG  |  OVERZICHT
Copyright © 2019 by Roger Gesquiere
All Rights reserved