De Quercy regio was ooit bevolkt door een Gallische stam, de Cadurci.
Een rotsrichel gelegen op een soort schiereiland ontstaan in een meander van de rivier de Lot was voor hen een heilige plaats.
Dankzij de strategische ligging was het in 53 voor Christus een van de laatste bastions dat weerstand bood aan de veroveringsdrang van Julius Cesar.
De Romeinen noemden de plaats Divona Cadurcorum, vrij vertaald: "heilige stad van de Cadurci". Dit werd later Cadurca, dan Caors in het Occitaans en uiteindelijk Cahors.

blog La Bouygue historische steden rond Grésigne Midi-Pyrénées
Cahors Lot Midi-Pyrénées
Cahors pont Valentré
Cahors cathédrale Saint-Etienne
Cahors jardin catjédrale Saint-Etienne
Cahors tour de Pape Jean XXII
 
Cahors LotCahors Lot

De Romeinen maakten er een bloeiende nederzetting van, met aquaduct, tempels, thermale baden, luxueuze villa's, een theater voor 6500 toeschouwers…
Linnen en wijn uit Cahors werd uitgevoerd tot in Rome.

De meeste gebouwen van de Romeinen werden in 571 geplunderd en verwoest door de troepen van Theodebert I, kleinzoon van Clovis.
De natuurlijke verdedigingslinie gevormd door de Lot mochten niet baten.
De stad werd nog tot driemaal toe volledig geplunderd en vernield.
Van al de pracht en praal uit de Romeinse tijd blijft vandaag uitsluitend een onderdeel van de thermen over: "l'Arc de Diane".

Dankzij de gunstige geografische ligging en de macht van de bisschoppen die de stad bestuurden werd de stad telkens heropgebouwd.
Gelegen op de handelsroute die de havenstad La Rochelle aan de Atlantische Oceaan met het Middellandse Zeegebied verbond, groeide de stad Cahors uit tot een commercieel en financieel centrum.
In weerwil van de permanente machtsstrijd tussen de bisschoppen, de consuls en de vertegenwoordigers van de koning, beleefde de stad in de middeleeuwen gouden tijden.

Lenen met interest werd door de katholieke kerk als zondig beschouwd.
Geld lenen met een eigendom als onderpand was een aanvaardbaar achterpoortje. Dit onderpand kocht men op het einde van de lening terug, vermeerderd met een vooraf afgesproken som.
De handelaars van Cahors specialiseerden zich in dit soort bankactiviteiten, leningen met woekerwinsten op het einde van de rit.
Cahors werd een van de belangrijkste financiële centra van de christelijke wereld.
De bankiers vestigden zich overal en werden in de Nederlanden "Cahorsijnen" genoemd.
De macht en welstand van de handelaar-bankiers uitte zich in de pracht van hun huizen.

Gelegen op de Via Podiensis op weg naar Santiago de Compostella telde Cahors al in de 11e eeuw diverse hospitalen en kapellen gewijd aan de apostel.

In 1316 werd Jacques Duèze, de zoon van een notabele familie uit Cahors, tot paus gekozen: Jean XXII.
Hij zorgde goed voor zijn geboortestad.
Hij bouwde er onder andere een groots paleis, stichtte een kartuizer klooster en Cahors werd na Parijs en Toulouse de derde universiteitsstad van Frankrijk.

De zwarte pest en de Honderdjarige oorlog, waarbij Cahors lange tijd onder Engels gezag kwam, betekenden het einde van de bloei en welvaart. Het inwonersaantal werd gewoonweg gehalveerd tot 7500.

Het symbool van de stad, de 138 meter lange brug Pont Valentré (1308-1378) met zes gotische bogen en drie verdedigingstorens, is een mooi voorbeeld van militaire architectuur.
De brug is al 700 jaar een traditionele passage voor de pelgrims naar Santiago de Compostella.
Daarom is deze majestueuze brug, net zoals de Saint-Etienne kathedraal, opgenomen in de werelderfgoedlijst van de Unesco.

In de 19e eeuw onderging de stad de grote wijziging die het uitzicht van de huidige stad bepaalde. Het oude verdedigingswerk van muren en slotgracht dwars door de stad werd gesloopt en de boulevard Gambetta werd de centrale as door de stad. De oorspronkelijke "pont vieux" in het zuiden van de stad werd vervangen door de Louis Philippe brug en evenwijdig daaraan de spoorbrug. Ook een aantal belangrijke gebouwen werden gerealiseerd: het stadhuis, theater, justitiepaleis, bibliotheek, graanhal…

Als hoofdstad van het departement Lot is het belang van de stad vandaag vrij lokaal. Het is een toeristische trekpleister en het centrum van de bekende AOC Cahors wijn.
Cahors staat niet alleen op de lijst van Mooiste Plekjes van Occitanie, maar draagt sinds 2005 het label

Ville d'art et d'histoire

uitgereikt door het Franse Ministerie van Cultuur.
Het centrum van Cahors is een smeltkroes van zuiderse sfeer, historische rijkdom en "joie de vivre". Het parcours van de

Jardins Secrets

nodigt op een originele wijze uit om te flaneren in de middeleeuwse straatjes en via de tuinen het historische erfgoed van de stad te ontdekken.

De woensdag- en zaterdagmarkt bij de Saint-Etienne kathedraal bieden voornamelijk streekproducten aan en worden druk bezocht.

Naast de Pont Valentré zijn volgende gebouwen in het oude Cahors, tussen de boulevard Gambetta en de Lot, een bezoek meer dan waard:

- De Saint-Etienne kathedraal, een monumentaal bouwwerk daterend uit de 11e eeuw, in de loop van de eeuwen nog meermaals uitgebreid en verfraaid
- La Chantrerie; musée du vin
- Saint-Barthélemy kerk
- La tour du pape Jean XXII
- Arc de Diane

Cahors ligt op ongeveer 70 km van La Bouygue. Een trip naar Cahors valt goed te combineren met een bezoek aan Saint-Cirq-Lapopie. De rit via de kronkelende vallei van de Lot (D653) is zeer pittoresk.

OMGEVING
REISINFO
BLOG | OVERZICHT
eBOOKS
TE DOEN
GÎTE LA BOUYGUE
SITE MAP
Copyright © 2019 by Roger Gesquiere | All Rights reserved
Labouygue on Facebook
LA BOUYGUE | HOME
TERUG  NAAR  BLOG  |  OVERZICHT
WANDELROUTES
blog La Bouygue historische steden rond Grésigne Midi-Pyrénées
Cahors Lot Midi-Pyrénées
 
Cahors pont Valentré
Gîtes La Bouygue omgevingGîtes La Bouygue omgeving
Gîte La Bouygue kindvriendelijke vakantiewoningGîte La Bouygue kindvriendelijke vakantiewoning
Blog La Bouygue middeleeuwse dorpen & steden natuur weetjesBlog La Bouygue middeleeuwse dorpen & steden natuur weetjes
wandelroutes rond La Bouyguewandelroutes rond La Bouygue
Cahors cathédrale Saint-Etienne
blog La Bouygue historische steden rond Grésigne
Cahors Lot Midi-Pyrénées
Cahors pont Valentré
 
OMGEVING
GÎTE LA BOUYGUE
WANDELROUTES
TERUG  NAAR  BLOG  |  OVERZICHT
Copyright © 2019 by Roger Gesquiere
All Rights reserved