La Bouygue | blog middeleeuwse dorpen rond Grésigne
SAINT-ANTONIN-NOBLE-VAL

Antonin, de apostel van Rouergue, stierf vermoedelijk in 506 de marteldood in zijn geboortestad Pamiers.
Hij werd heilig verklaard en het dorp “Noble Val” in de vallei van de Aveyron, waar zijn bekeringswerk zeer succesvol was, werd naar hem genoemd.

De machtige burggraven van Saint-Antonin werden aanhangers van het Katharisme en tijdens de eerste Albigenzische Kruistocht werd het dorp door Simon de Montfort volledig leeggeplunderd en vernield.

Saint-Antonin had veel te lijden tijdens de honderdjarige oorlog. Na vele belegeringen viel het dorp afwisselend in handen van de Engelsen en Fransen. Daarbovenop veroorzaakte de pest grote ontbering.
Het duurde tot het einde van de 14e eeuw tot een nieuwe periode van bloei optrad en deze halteplaats op weg naar Santiago de Compostela ooit 6000 inwoners telde.

La Bouygue Saint-Antonin-Noble-Val
Saint-Antonin-Noble-Val Tarn et Garonne
Saint-Antonin-Noble-Val Roc d'Anglar
Saint-Antonin-Noble-Val Tarn et Garonne
Saint-Antonin-Noble-Val
La Bouygue | blog middeleeuwse dorpen rond Grésigne
SAINT-ANTONIN-NOBLE-VAL
La Bouygue Saint-Antonin-Noble-Val
Saint-Antonin-Noble-Val Tarn et Garonne
Saint-Antonin-Noble-Val Roc d'Anglar
Saint-Antonin-Noble-Val Tarn et Garonne
 

In 1622 brachten de godsdienstoorlogen opnieuw ellende over het nu protestantse Saint-Antonin en werd het dorp na een bloedige strijd opnieuw veroverd door de katholieken.

Lodewijk de XIV gaf Saint-Antonin-Noble-Val zijn definitieve naam en zorgde voor de nodige middelen om het te laten uitgroeien tot een belangrijk centrum voor leder, bont en laken.  Maar de welvaart van de vroegere eeuwen werd nooit meer bereikt.

Een spoorverbinding op het einde van de 19e eeuw en de opening van een thermaal kuuroord brachten een nieuwe dynamiek, maar de hoop op betere tijden werd door de grote overstroming van maart 1930 vernietigd.

Historisch gezien behoort Saint-Antonin-Noble-Val eigenlijk tot de provincie Rouergue (thans het departement Aveyron).  Toen Napoleon de 1e in 1808 het departement Tarn-et-Garonne decreteerde, werd Saint-Antonin-Noble-Val naar dat departement overgeheveld.

Na een prestigieus maar ook turbulent verleden geniet Saint-Antonin-Noble-Val vandaag vooral bekendheid door de goed bewaarde authentieke middeleeuwse stadskern: een doolhof van smalle straatjes, vakwerkhuizen, overdekte passages en een reeks beschermde historische gebouwen.

“La Maison Romane”, in 1125 gebouwd in opdracht van de Burggraaf van Saint-Antonin, is een parel van Romaanse bouwkunst. Dit vroegere stadshuis wordt beschouwd als het oudste civiele gebouw in Frankrijk en is nu een museum. In 1846 werd door Viollet-Le-Duc een (overbodige) hallentoren toegevoegd.

De ongewone sculptuur van een zoenende man en vrouw vestigt de aandacht op het historische monument "La Maison de l’Amour" (op de hoek van de Rive Valat en de Rue Droite), vermoedelijk ooit het uithangbord van een badhuis.

Het huidige gemeentehuis is gehuisvest in "Les Génovéfains". Een klooster in 1751 gebouwd met de allures van een bisschoppelijk paleis. Na de onderdrukking door de Hugenoten moest dit gebouw opnieuw de macht van de katholieke kerk uitstralen.

Tijdens de wekelijkse zondagochtendmarkt bruist het anders vrij rustige stadje van

activiteit.

 
Met de markthal op de “Place de la Halle” als centraal punt is dit een van de grootste en mooiste markten in de streek. Er is een ruime keuze aan regionale specialiteiten, specerijen, verse groenten… en in de zomer de obligate toeristenprullaria.
Er zijn voldoende terrasjes met een mooi uitzicht op al deze drukte en met een glaasje pastis binnen handbereik kan men nog even nagenieten.
De stadskern is verkeersarm, maar er is voldoende parkeermogelijkheid aan de rand.

Saint-Antonin-Noble-Val ligt midden de "Gorges de l’Aveyron". Het mooiste panoramisch zicht op de stad vindt men boven op de klip van “le Roc d’Anglars”.

Met een groot aanbod van natuuractiviteiten behoort Saint-Antonin-Noble-Val ook tot het netwerk van "La Fédération Française des Stations Vertes": kajaktochten, rotsklimmen, acrobranche, via-ferrata, parapenten, speleologie, wandelen, mountainbike, hengelen…

Als onderdeel van de Bastides et Gorges de l'Aveyron maakt Saint-Antonin-Noble-Val, samen met Najac, Villeneuve d'Aveyron, Villefranche-de-Rouergue en Caylus, deel uit van de “Grands Sites d'Occitanie”.


La Bouygue ligt op minder dan 20km van Saint-Antonin-Noble-Val. De meeste van onze gasten bezoeken de markt op zondagmorgen. Je volgt best de rivier Aveyron via de oude weg (Saint-Antonin par la corniche) met prachtig zicht op “les Gorges de l’Aveyron”.De geoefende wandelaar neemt de GR de Pays, die in La Bouygue voorbijkomt, tot in Penne en vervolgens de GR 46 tot Saint-Antonin-Noble-Val en laat zich daar oppikken.

OMGEVING
REISINFO
BLOG | OVERZICHT
eBOOKS
TE DOEN
GÎTE LA BOUYGUE
SITE MAP
Copyright © 2019 by Roger Gesquiere | All Rights reserved
Labouygue on Facebook
LA BOUYGUE | HOME
TERUG  NAAR  BLOG  |  OVERZICHT
WANDELROUTES
OMGEVING
GÎTE LA BOUYGUE
SITE MAP
TERUG  NAAR  BLOG  |  OVERZICHT
Copyright © 2019 by Roger Gesquiere | All Rights reserved
WANDELROUTES
SAINT-ANTONIN-NOBLE-VAL
La Bouygue Saint-Antonin-Noble-Val
blog
La Bouygue
middeleeuwse dorpen rond Grésigne
 
OMGEVING
GÎTE LA BOUYGUE
WANDELROUTES
TERUG  NAAR  BLOG  |  OVERZICHT
Copyright © 2019 by Roger Gesquiere
All Rights reserved