DE BURCHT
La Bouygue | blog middeleeuwse dorpen rond Grésigne
PENNE
La Bouygue Penne dorp
Eglise St. Cathérine Penne Tarn
le village de Penne Tarn
Penne église Saint-Paul de Mamiac
DE BURCHT
Penne château le nid d'aigle
château de Penne
Penne burcht middeleeuwse werf
OMGEVING
REISINFO
BLOG | OVERZICHT
eBOOKS
TE DOEN
GÎTE LA BOUYGUE
SITE MAP
Copyright © 2019 by Roger Gesquiere | All Rights reserved
Labouygue on Facebook
LA BOUYGUE | HOME
TERUG  NAAR  BLOG  |  OVERZICHT
La Bouygue | blog middeleeuwse dorpen rond Grésigne
PENNE
La Bouygue Penne dorp
Eglise St. Cathérine Penne Tarn
le village de Penne Tarn
DE BURCHT
Penne château le nid d'aigle
TERUG  NAAR  BLOG  |  OVERZICHT
Copyright © 2019 by Roger Gesquiere | All Rights reserved
 

Het kasteel van Penne, "het arendsnest", gebouwd op een rotssokkel, is een prachtig voorbeeld van militaire Koninklijke architectuur uit de 13de eeuw.

De burcht verheft zich 120 meter boven een meander van de Aveyron. Alleen al de positie schrikte mogelijke belegeraars af.In het begin van de kruistochten tegen de Katharen, ondanks langdurige belegeringen, slaagde Simon van Montfort er niet in om Penne in te nemen. Pas in 1251 onderwierpen de Heren van Penne zich aan de graaf van Toulouse. Het kasteel werd een Koninklijke burcht.
Aan de voet van de rotssokkel waarop het kasteel de wetten van de zwaartekracht lijkt te tarten, ontwikkelde zich het middeleeuwse versterkte dorpje Penne.
Halfweg tussen Albi en Montauban, net op de grens tussen de departementen Tarn en Tarn et Garonne, lijkt Penne wel een bewaker van Les Gorges de l’Aveyron.


Het woord “pen” is van Keltische oorsprong en betekent hoogte of top, wat erop wijst dat deze site in de vallei van de Aveyron al voor de Romeinse periode bestond.
De vroegere naam Penne d’Albigeois en ook de huidige officiële naam Penne-du-Tarn worden zelden gebruikt. Iedereen spreekt gewoonweg van PENNE.

Geklasseerd als “Village de Charme” heeft het dorp met de verkeersvrije smalle straatjes, de Sainte-Cathérine kerk en de allesoverheersende kasteelruïne, het middeleeuwse karakter goed behouden.Met een oppervlakte van 64 km2 is het dorp zeer uitgestrekt.
In totaal telt Penne 550 inwoners | 80 wonen in de dorpskern. Met slechts 8,6 inwoners per km2 is het rustige, landelijke karakter verzekerd.
De zuidkant grenst aan het Grésigne bos, het grootste eikenbos van zuid Frankrijk.

Naast de Sainte-Cathérine kerk in de dorpskern kun je in de verschillende gehuchten van Penne nog 5 kerkjes bewonderen: St. Vergodin, St. Pantaléon, St. Paul de Mamiac, La Madeleine en Notre-Dame de Roussergues.
Samen met de kapel van Haute-Serre en de vele kruisen langs de weg, stille getuigen van de vroegere landelijke godsdienstbeleving.

De inwoners van Penne houden van hun historisch erfgoed.
Een voorbeeld: in Saint Paul de Mamiac staat een mooi gotisch kerkje uit 1178 dat ooit toebehoorde aan de orde van de Tempeliers.
Toen na jarenlange verwaarlozing het dak instortte, verenigden de inwoners zich in 1995 in een “association”.
Volledig met eigen middelen en werkkracht restaureerden ze hun kerk.
Ondertussen werden ook de publieke wasplaats en bakoven van de ondergang gered.

Soms steekt men ook zomaar de handen uit de mouwen.
Bij ons rond La Bouygue werden de lavoir in Fontblanque en de bron “Font de Figuet” in het Grésigne bos spontaan door de buurtbewoners volledig gerestaureerd.

La Bouygue ligt in het gehucht (lieu-dit) Fontblanque, aan de rand van het Grésigne bos.
Via de GR de Pays die Penne met Castelnau-de-Montmiral en Cordes-sur-Ciel verbindt duurt de wandeling naar Penne ongeveer één uur.
De terugweg, heuvelopwaarts, vraagt meer inspanning.

Eglise Saint-Paul de Mamiac

Tijdens de godsdienstoorlogen werd het protestantse Penne in 1562 veroverd door de katholieken en 700 protestanten werden omgebracht.

In 1568 werd het dorp en de burcht van het nu katholieke Penne door de protestantse legers bestormd en verwoest. Met de stenen van de burcht werd het dorp heropgebouwd. De burchtruïne bleef eeuwenlang verlaten en overwoekerd.In 2006, voor zijn dertigste verjaardag, schonk Axel Letellier, een jonge architect uit Toulouse, zichzelf zijn jongensdroom. Hij kocht de kasteelruïne van Penne.
Samen met vrijwilligers uit het dorp werd de overwoekerde site aangepakt, een subsidiedossier opgesteld en een steenhouwer in vaste dienst aangeworven.

Sinds 2010 is de site open voor het publiek en na een prachtige reportage op France 3, Des Racines et des Ailes, Passion Patrimoine, staat het kasteel van Penne opnieuw volop in de belangstelling.
De kasteelruïne is tevens een levend openluchtmuseum. Bij de restauratie worden uitsluitend middeleeuwse technieken, gereedschap en materialen gebruikt.

Het kasteel van Penne ooit volledig heropbouwen is een utopische gedachte.
Dankzij het jeugdige enthousiasme van een gepassioneerde architect wordt deze site wel opnieuw steen per steen respectvol in eer hersteld en kan iedereen genieten van dit uitzonderlijk historisch erfgoed.

WANDELROUTES
Penne burcht middeleeuwse werf
blog
La Bouygue
middeleeuwse dorpen rond Grésigne
PENNE
La Bouygue Penne dorp
 
Penne château le nid d'aigle
TERUG  NAAR  BLOG  |  OVERZICHT
Copyright © 2019 by Roger Gesquiere
All Rights reserved