La Bouygue | blog middeleeuwse dorpen rond Grésigne

Op een rotspunt in de Gorges de l’Aveyron, waar La Vère in de Aveyron vloeit, ligt het oude terrasdorp Bruniquel. Dit versterkte middeleeuwse dorp is goed bewaard. De smalle straatjes omzoomd met huizen uit de 13e tot 15e eeuw en de twee kastelen getuigen van het rijke verleden van deze halteplaats op weg naar Santiago de Compostela.

In de vele grotten in de buurt vonden archeologen het bewijs van menselijke aanwezigheid in de Gorges de l’Aveyron ongeveer 50000 jaar geleden. Archeologische vondsten in het diepe gedeelte van de grot de Pouxets geldt wereldwijd als bewijs voor de domesticatie van vuur door de Neanderthalers.

De rots waarop Bruniquel is gebouwd was tijdens de Romeinse bezetting een van de verdedigingsposten (castrum) die vanaf Najac stroomafwaarts langs de Aveyron werden geïnstalleerd.

La Bouygue Bruniquel dorp
kerk Bruniquel Tarn et Garonne
kasteel Bruniquel Tarn et Garonne
La Bouygue | blog middeleeuwse dorpen rond Grésigne
BRUNIQUEL

Volgens de overlevering liet Brunhilde, dochter van een Visigoten koning en getrouwd met Sigebert 1e koning van Metz, een indrukwekkende versterkte vesting bouwen aan de rand van een 90 meter hoge klif die de rivier Aveyron domineert. Het bijhorende dorp noemde ze Brunichildum. Met de haren vastgebonden aan de staart van een ongetemd paard stierf koningin Brunhilde in 613 de marteldood.

Vanaf de 10e eeuw viel Bruniquel onder de controle van de graaf van Toulouse en werd een bastion van de Katharen. Tijdens de eerste Albigenzische kruistocht stonden de troepen van Simon de Montfort in 1211 klaar om Bruniquel te veroveren. Baudouin, de kasteelheer van Bruniquel en halfbroer van de graaf van Toulouse Raymond VI, wilde zijn stad niet laten verwoesten en sloot zich aan bij de Koninklijke troepen in hun strijd tegen de Katharen.

In de middeleeuwen vormde Bruniquel, samen met de versterkte dorpen Najac, Milhars en Penne, een strategische verdedigingslinie langs de vallei van de Aveyron.

Met drie wekelijkse markten en drie grote jaarmarkten werd Bruniquel een bloeiende handelsstad. De welvarende handelaars en ambachtslui lieten prachtige en rijk versierde huizen bouwen. Het meest bekende “La Maison Payrol” is nu een museum.

De stad groeide uit zijn voegen en in 1355 werd een tweede vestingmuur opgetrokken. De nauwe straatjes en de toegangspoorten die via de vele terrassen naar het kasteel leidden zijn op heden nog intact.

In de 12e eeuw kreeg het kasteel er een burchttoren bij en een eeuw later een prachtige ridderzaal met twee aan twee geplaatste ramen.
In de 15e eeuw verkocht de burggraaf van Bruniquel, in ruzie met zijn zoon, een stuk grond naast het kasteel aan een neef. Die bouwde er na een lange juridische strijd zijn eigen kasteel, nu bekend als “le château jeune”. De twee takken van de familie bleven nog eeuwen ruzie maken.

Zoals de meest dorpen die ooit bastions van de Katharen waren, werd Bruniquel vanaf 1561 een bastion van de Hugenoten.
De burggraaf van “le château jeune” en de inwoners van Bruniquel waren fier een van de eerste dorpen te zijn die het juk van de katholieke kerk afwierpen en de versterkte stad bood een veilig onderkomen voor de protestanten.
De burggraaf van “le château vieux” bleef de Roomse kerk trouw.
Tijdens de godsdienstoorlogen die hierop volgden ging “le château vieux” gedeeltelijk in de vlammen op en veroverden de Koninklijke troepen na een lange en genadeloze strijd de stad.

Bruniquel, op het kruispunt van de handelswegen tussen enerzijds Rouergue en Montauban en anderzijds de Quercy en Albi, bleef een belangrijk handelscentrum voor saffraan, hennep en laken, maar de glorie van de vroegere eeuwen was ook hier voorgoed voorbij.
Op het einde van de 18e eeuw, tijdens de Franse Revolutie, werd met succes een industriële activiteit opgestart: een smederij met 80 arbeiders.

De spoorlijn die op het einde van de 19e eeuw Montauban via Lexos met Capdenac verbond, moest de vallei van de Aveyron een nieuwe dynamiek te bezorgen. Het omgekeerde gebeurde, het werd plots makkelijker om de streek te verlaten op zoek naar oorden met een meer toekomst. Het economische verval werd in Bruniquel bovendien versterkt door de sluiting van de smederij in 1880.

De laatste burggraaf van Bruniquel stierf in 1980 en woonde tot die tijd in “Le château vieux”.
Toen de gemeente in 1987 eigenaar werd van deze geklasseerde historische site was “Le château jeune” al twee eeuwen verlaten en er het slechtst aan toe. Sindsdien loopt een uitgebreid restauratieplan.

Vandaag is Bruniquel, geklasseerd als een van "les plus beaux villages de France" een rustig toeristen- en kunstenaarsdorpje dat trots zijn rijk en goed bewaarde verleden toont.

De klim naar het kasteel door de nauwe bebloemde straatjes met de prachtige huizen uit de 14e tot 16e eeuw, loont echt de moeite. De sfeer is charmant en zelfs romantisch te noemen en inspireerde tal van kunstenaars zoals de impressionist Marcel Lenoir. De beroemde beeldhouwer Ossip Zadkine en Valentine Prax trouwden in 1920 in Bruniquel.

Vanaf een klein plateau rechts van het kasteel, waar ieder jaar een openlucht Offenbach festival plaats vindt, wacht u een mooi panorama over de vallei en de kliffen van de Aveyron.
Op de terugweg leidt een ezelspaadje je vanaf de place du Rocas naar een unieke ondergrondse wasplaats en een drenkplaats voor paarden in de vorm van een hoefijzer.
’s Avonds zijn de klif en het kasteel verlicht; gezien vanaf de brug over de Aveyron is dit echt machtig.

Gîte La Bouygue ligt op 12 kilometer van Bruniquel | een ideale voor- of namiddaguitstap.
De dappere wandelaar neemt de GR de Pays, die in La Bouygue voorbijkomt, tot in Penne en vervolgens de GR 46 tot Bruniquel en laat zich daar oppikken.
De geoefende wandelaar stapt via de rotskam langs La Vère en Saint-Paul-de-Mamiac terug naar La Bouygue.

 
OMGEVING
GÎTE LA BOUYGUE
SITE MAP
TERUG  NAAR  BLOG  |  OVERZICHT
Copyright © 2019 by Roger Gesquiere | All Rights reserved
WANDELROUTES
kerk Bruniquel Tarn et Garonne
kasteel Bruniquel Tarn et Garonne
kerk Bruniquel Tarn et Garonne
kerk Bruniquel Tarn et Garonne
La Bouygue Bruniquel dorp
OMGEVING
REISINFO
BLOG | OVERZICHT
eBOOKS
TE DOEN
GÎTE LA BOUYGUE
SITE MAP
Copyright © 2019 by Roger Gesquiere | All Rights reserved
Labouygue on Facebook
LA BOUYGUE | HOME
TERUG  NAAR  BLOG  |  OVERZICHT
WANDELROUTES
blog
La Bouygue
middeleeuwse dorpen rond Grésigne
BRUNIQUEL
La Bouygue Bruniquel dorp
 
OMGEVING
GÎTE LA BOUYGUE
WANDELROUTES
TERUG  NAAR  BLOG  |  OVERZICHT
Copyright © 2019 by Roger Gesquiere
All Rights reserved