In een andere bijdrage kon je lezen dat pastel, het "blauwe goud", welvaart en rijkdom bracht in zuidwest Frankrijk.
Maar ook de teelt en handel in saffraan, het "rode goud", zorgde van de 15e tot de 18e eeuw voor een echte bloeiperiode.
blog La Bouygue culinaire weetjes
Culinaire weetjes saffraan
Culinaire weetjes Saffraan
Culinaire weetjes Saffraan
culinaire weetjes Saffraan
Culinaire weetjes Saffraan
 
Saffraan QuercySaffraan Quercy
OMGEVING
REISINFO
BLOG | OVERZICHT
eBOOKS
TE DOEN
GÎTE LA BOUYGUE
SITE MAP
Copyright © 2019 by Roger Gesquiere | All Rights reserved
Labouygue on Facebook
LA BOUYGUE | HOME
TERUG  NAAR  BLOG  |  OVERZICHT
WANDELROUTES
Saffraan is een specerij die gewonnen wordt uit de saffraankrokus (Crocus Sativus).
Dit knolgewas werd in de 11e eeuw uit het Midden-Oosten meegebracht door de Kruisvaarders.
In de Quercy en l'Albigeois kon de saffraankrokus goed gedijen en de regio was goed voor de helft van de Franse productie.
Saffraanplantjes lijken erg op een gewone krokus en worden ongeveer 20 cm hoog.
Saffraan komt in de vrije natuur niet voor. De bloembollen worden in het begin van de zomer handmatig geplant op een diepte van 15 tot 20 cm.
Na twee tot drie jaar moet men van perceel veranderen en gedurende een tiental jaar kan op deze grond geen saffraan meer verbouwd worden.
In de herfst bloeit de plant gedurende zo'n acht dagen.
Elke bloemkroon bevat drie vermiljoenkleurige stampers en drie gele meeldraden.
De meeldraden zij niet van belang, maar de stampers vormen het "rode goud" dat de zuiderse geuren en zon op de borden brengt. De stempel (of stigma), het bovenste deel van de stamper, levert de beste saffraan.
De violetkleurige bloemen worden uitsluitend met de hand geplukt. Een geoefende plukker oogst rond de twaalfhonderd bloemen per uur.
Daarna worden de blaadjes één per één geplukt om de stamper bloot te leggen en af te snijden. Dit werk vergt veel precisie en geduld en is zeer arbeidsintensief.
Daarna worden de stampers gedroogd en verliezen tot 80% van hun gewicht.
Voor 1 kg droge saffraan zijn niet minder dan tweehonderdduizend bloemen nodig.
Saffraan staat niet voor niets bekend als de duurste specerij ter wereld.
Na de Franse revolutie werd saffraan in Frankrijk enkel nog voor eigen gebruik in tuinen geplant.
Met 90% van de wereldproductie is Iran nu de grootste producent van saffraan.
Kurkuma, ook Indische saffraan genoemd en saffloer (valse saffraan) zijn goedkopere alternatieven.
Sinds 1997 wordt in zuidwest Frankrijk, met als centrum Cajarc (Lot), opnieuw op ambachtelijke wijze saffraan geteeld.
De "Association des Safraniers du Quercy" vertegenwoordigt vandaag een tachtigtal producenten. De totale oppervlakte bedraagt tienduizend vierkante meter met een totale jaarlijkse productie van 6 tot 8 kg.
Zelfs bij een verkoopprijs van 30€ per gram kan saffraan uitsluitend door gepassioneerde landbouwers verbouwd worden als een nevenactiviteit.
Safran du Quercy is ondertussen een gedeponeerd merk. Om de oorsprong en de kwaliteit van het product te garanderen zijn de procedures opgestart om het "Label Rouge" en het IGP (Indication Géographique Protégée) te bekomen.

Fransen laten nooit een gelegenheid tot feesten voorbijgaan. Dus mag een jaarlijkse saffraanmarkt met bijhorend saffraanfeest niet ontbreken. Afspraak in Cajarc het laatste weekend van oktober.

De dichtstbijzijnde "safraniers" in de buurt van La Bouygue vind je in Saint-Antonin-Noble-Val en Andillac.
blog La Bouygue culinaire weetjes
Culinaire weetjes saffraan
Culinaire weetjes Saffraan
 
Gîtes La Bouygue omgevingGîtes La Bouygue omgeving
Gîte La Bouygue kindvriendelijke vakantiewoningGîte La Bouygue kindvriendelijke vakantiewoning
Blog La Bouygue middeleeuwse dorpen & steden natuur weetjesBlog La Bouygue middeleeuwse dorpen & steden natuur weetjes
wandelroutes rond La Bouyguewandelroutes rond La Bouygue
Culinaire weetjes Saffraan
culinaire weetjes Saffraan
Culinaire weetjes Saffraan
blog La Bouygue culinaire weetjes
Culinaire weetjes saffraan
Culinaire weetjes Saffraan
 
OMGEVING
GÎTE LA BOUYGUE
WANDELROUTES
TERUG  NAAR  BLOG  |  OVERZICHT
Copyright © 2019 by Roger Gesquiere
All Rights reserved